Mungkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan. Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat buruk wax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksik.
Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.
*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.
:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::
Selasa, 25 Ogos 2009
MAKANAN YANG PERLU DI JAUHI
Dicatat oleh sekuntum mawar berduri di 1:14 PG
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
4 ulasan:
Salam...
Subhanallah peringatan yang baik, alhamdulillah takat ni jarang sgt mkn mee segera
assalamu'alaikum mak ndak..
insyaAllah, Hasna' bertolak raya ke4..
nak minta kemaafan dari mak ndak atas setiap kesilapan dan kelemahan Hasna' sepanjang Hasna' duk 'menginap' di rumah mak ndak.. halalkan setiap makan dan minum Hasna' dan doakan kejayaan Hasna' di dunia dan akhirat..
huhu..takut tak dan jumpa dah.. sayang mak ndak kerana Allah..
Salam, bagus juga info ni. memang suka makan mee segera.cepat di masak, sedap dimakan.
salam...
terimakasih untuk
razak,
lurv4Allah dan
AidilFadzil
semuga Ramadhan kali ini lebih bermakna utk kita.
Catat Ulasan