BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pengunjung

Ahad, 3 Mei 2009

Sekadar renungan untukmu wanita

Sayidina Ali r.a menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah menangis ketika ia datang bersama Fatimah,lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah menangis.Baginda menjawab,"Pada malam aku diisra'kan,aku melihat perempuan-2 yg sedang disiksa dengan berbagai siksaan.Itulah sebabnya mengapa aku menangis,kerana aku menyaksikan mereka di siksa dengan siksaan yg amat berat dan mengerikan.Puteri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahndanya.
Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya,otaknya mendidih.
Aku lihat perempuan digantung lidahnya.tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituang ke dalam tengkoraknya.
Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya,diulurkan ular dan kalajengking.
Dan aku lihat perempuan yang memakan dirinya sendiri,di bawahnya dinyalakan api neraka.
Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam,memakan tali perutnya sendiri.
Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta,dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka,otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk kerana penyakit sopak dan kusta.
Aku lihat permpuan yang badannya seperti himar,beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya.
Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing,sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malaikat memukulnya dengan pentung dari api neraka," kata baginda Rasulullah.
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka diseksa seperti itu?Maka Rasulullah menjawab,
"Wahai puteriku,adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh lelaki yang bukan muhrimnya.
Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang`mengotori' tempat tidurnya.
Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya,ia keluar rumah tanpa izin suaminya dan perempuan yang tidak mahu mandi wajib untuk menyucikan diri dari haid dan nifas.
Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah kerana ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.
Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang bukan muhrimnya ia bersolek serta berhias supaya kecantikannya dilihat oleh laki-2 yang bukan muhrimnya
Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-2nya lalu dihulurkan ular dan kalajengking padanya kerana ia selalu mengerjakan solat dan membaca Al-Quran tetapi tidak mengamalkannya dan tidak mahu mandi junub.
Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta.
Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suaminya".
Mendengar itu,Saidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis bersama.Oleh itu marilah kita bersama2 menjauhi apa yang dilarang dan melakukan apa yang di suruh oleh Allah semuga kita semua terhindar dari api neraka yang penuh dengan siksaan yang tidak terbayang dan tergambar oleh fikiran manusia.Hidup didunia hanyalah sementara. akhirat jua kekal abadi.

0 ulasan: