BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pengunjung

Selasa, 14 Jun 2011

mencari erti kemanisan iman


Iman ialah kepercayaan kepada Allah dan Rasul serta semua rukun iman. Dan iman tersebut menurut hadis adalah membenarkan dengan hati, mengikrarkan dengan lisan dan mengamalkan dengan anggota badan.Jelas di sini, mereka yang memiliki iman, hati, lidah dan perbuatan hanya bertuhankan Allah.

Apabila manusia tidak kenal Allah, manusia tidak akan mencintaiNya. Apabila manusia tidak kenal Allah, manusia tidak akan takut kepadaNya. Sedangkan cinta dan takut kepada Allah itu sumber segala kebaikan. Tanpa cinta Allah, tidakada cinta sesama manusia.

Orang yang mencintai Allah akan lunak hatinya, mesra dan sayang kepada sesama manusia. Iman kepada Allah adalah asas dalam berkasih sayang seperti sabda Rasulullah saw yang bermaksud :
"Tidak sempurna iman seseorang sehingga dia mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi dirinya sendiri."

Namun iman yang ada pada manusia kadang-kadang turun setelah naik seketika. Hal ini diakui oleh Rasulullah melalui sabdanya yang bermaksud:
"Iman itu boleh bertambah dan boleh berkurang, maka perbaharuilah imanmu dengan La illahillah."

Jika iman (kalimah syahadah) itu diumpamakan olehAllah sebagai pohon yang baik, maka kemanisan iman adalah rasa pada buah yang telah masak ranum yang terhasil dari pokok yang baik dan subur itu seperti firman Allah yang bermaksud:
"Tidakkah kamu perhatikan bagaimana Allah telah membuat perumpamaan kalimat yang baik seperti pokok yang baik." (surah Ibrahim 14: 24)

Kemanisan iman berkait rapat dengan kesempurnaan iman dalam hati sanubari seseorang, maka semakin sempurna, teguh dan kukuh iman seseorang, maka semakin manislah iman yang dirasai olehnya.Oleh sebab itu, bukan semua orang yang mengaku beriman dapat merasai kemanisannya.

Walau bagaimanapun, iman yang sudah terbina dalam diri manusia boleh diukur berdasarkan firman Allah yang bermaksud:
"Sesungguhnya orang yang beriman itu ialah mereka yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, bertambahlah iman mereka dan kepada Rabnyalah mereka bertawakal(iaitu) mendirikan solat dan yang menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang kami berikan kepada mereka," (AS Al-Anfal 8: 2-3)

0 ulasan: